Στο ΚΨΥ συνεργάζονται όλες οι αναγκαίες ειδικότητες ώστε να εξασφαλίζεται κάθε φορά η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση, ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου. Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν:

  • Ψυχιατρική διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση. Απευθύνεται σε ενήλικες με συμπτώματα ψυχικής διαταραχής (πχ άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, έμμονες ιδέες) ή/και με προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν αναλαμβάνονται περιστατικά με δυσκολίες σχετιζόμενες με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (αλκοόλ, ηρωίνη, χασίς κτλ)
  • Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό επίπεδο, διαφορετικών κατευθύνσεων όπως Υποστηρικτική, Ψυχοδυναμική, Γνωστική-Αναλυτική, Γνωστική-Συμπεριφορική ή Συστημική.
  • Οικογενειακή θεραπεία – θεραπεία ζεύγους. Είναι κατάλληλη για καταστάσεις όπως: συγκρούσεις γονιού-παιδιού, προβλήματα ανάμεσα στα αδέλφια, χωρισμός, διαζύγιο, βία και κακοποίηση στην οικογένεια, επίδραση μιας αρρώστιας ή ενός θανάτου στην οικογένεια κ.α. Διευκολύνει τα μέλη μιας οικογένειας να διερευνήσουν συναισθήματα και σκέψεις που τους δυσκολεύουν, να κατανοήσουν ο ένας την εμπειρία, τις απόψεις και τις ανάγκες του άλλου και να κάνουν χρήσιμες αλλαγές στις σχέσεις και τις ζωές του.
  • Συνεχιζόμενη, ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ιστορικό νοσηλειών (ψυχιατρική παρακολούθηση, ρύθμιση φαρμακευτικής αγωγής, επισκέψεις κατ’ οίκον κ.α).
  • Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και για τους φροντιστές τους
  • Υπηρεσίες λογοθεραπείας. Προσφέρεται διάγνωση και αντιμετώπιση κάποιων διαταραχών λόγου-ομιλίας (τραυλισμός, φωνολογικές διαταραχές) σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Επισημαίνεται πως η απουσία Παιδοψυχιάτρου και εξειδικευμένης ομάδας στο ΚΨΥ, καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και αντιμετώπιση μαθησιακών διαταραχών και διαταραχών επικοινωνίας και άλλων αναπτυξιακών δυσκολιών που εμφανίζουν τα παιδιά.

Το ΚΨΥ είναι σε συνεχή, ανοιχτή επικοινωνία με την κοινότητα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα:

  • Ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών
  • Ενημέρωση για τις υπάρχουσες υπηρεσίες και δυνατότητες θεραπευτικών παρεμβάσεων
  • Καταπολέμηση του στίγματος γύρω από την ψυχική ασθένεια και τον ψυχιατρικό ασθενή

Για το σκοπό αυτό το ΚΨΥ συνεργάζεται με κοινοτικούς φορείς (ΚΑΠΗ, Συμβουλευτικοί Σταθμοί, Λαϊκό Πανεπιστήμιο κτλ), με Σχολεία και Πανεπιστημιακά Τμήματα, με ειδικές υπηρεσίες (πχ Αστυνομία) κα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο