Kέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Βορειοδυτικού Τομέα είναι μία δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας η οποία ανήκει διοικητικά και εργασιακά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Ιδρύθηκε το 1987, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της ΕΟΚ 815/84 για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις αρχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας αποτελούν τον πυρήνα της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας. Στόχοι τους είναι η πρόληψη και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, η συνεχιζόμενη φροντίδα και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων, η ευαισθητοποίηση και αγωγή της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας, η εκπαίδευση και η έρευνα.

Ποιοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΨΥ

  • Το ΚΨΥ παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους των δήμων: Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά. Στο ΚΨΥ μπορούν να απευθυνθούν ενήλικες (>18 ετών), ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εκτός από εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες (αλκοόλ, χασίς, ηρωίνη κ.α) οι οποίοι παραπέμπονται σε εξειδικευμένες υπηρεσίες του Ψ.Ν.Θ.
  • Παιδιά και έφηβοι με προβλήματα σχέσεων ή συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται μόνο στα πλαίσια Οικογενειακής θεραπείας. Στο ΚΨΥ δεν υπάρχει Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και παρακολούθησης παιδοψυχιατρικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα για παιδιά και εφήβους με κάποιες από τις διαταραχές λόγου-ομιλίας-επικοινωνίας (π.χ. τραυλισμός, φωνολογικές) προσφέρεται λογοθεραπεία, αλλά το ΚΨΥ δεν είναι πιστοποιημένο και δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη αξιολόγηση για μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, ΔΕΠΥ).
Μετάβαση στο περιεχόμενο