Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης

Το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης λειτουργεί από το 2002 παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα  ή  ενδιάμεσα στάδια της νόσου Alzheimer. Παράλληλα παρέχεται συμβουλευτική και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές). Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας ενώ υπήρξε το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτούργησε στο πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

Το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης απευθύνεται σε  άτομα με ήπιες γνωστικές διαταραχές και έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση).

Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών.

Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που υποδέχεται.

Οι παρεχόμενες  υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, στην αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας τους όπως επίσης και στην καλλιέργεια και  ενίσχυση των νοητικών τους δεξιοτήτων.

Η ανάδειξη και η προαγωγή των υπαρχόντων δεξιοτήτων και η αναζωπύρωση των επιθυμιών  του ασθενή θεωρείται «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ασθένεια.

Επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα στους φροντιστές των ασθενών να δέχονται συμβουλές, υποστήριξη και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της νόσου.

Στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας το Κέντρο  Ημερήσιας Απασχόλησης υποδέχεται ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν για τις Άνοιες και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους για τα ελλείμματα μνήμης. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας ενός εργαστηρίου παραγωγής και διάθεσης πληροφορίας για τη νόσο του Alzheimer και το σύνδρομο της άνοιας γενικότερα.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8π.μ. – 2.30μ.μ.

Διεύθνση: Καραολή & Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου)

Τ.Κ 54630, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 310 750

email: memory_center@psychothes.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΨΝΘ

Το Ιατρείο Μνήμης είναι ένα ειδικό εξωτερικό Ιατρείο που λειτουργεί στο ΨΝΘ κάθε Τετάρτη από το 1996 και απευθύνεται  σε άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή Άνοιας ( Γεροντική, Αlzheimer, Αγγειακή, Μετωποκροταφική, Παρκινσονικά σύνδρομα κτλ) .

Επίσης μέσα στα πλαίσια της πρόληψης στο Ιατρείο εξετάζονται και άτομα με διαταραχές μνήμης που αποδίδονται σε άλλες αιτιολογίες.

Το Ιατρείο Μνήμης στελεχώνεται από Ψυχίατρο και Ψυχολόγο με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών με προβλήματα μνήμης.

Η επίσκεψη στο Ιατρείο Μνήμης προυποθέτει ραντεβού που προγραμματίζεται τηλεφωνικά από τη γραμματεία των  Εξωτερικών ιατρείων  στο τηλ. 2313324320.

Οι υπηρεσίες του Ιατρείου :

1. Κλινική Εξέταση

2. Ψυχομετρική Εκτίμηση

3. Αξιολόγηση των ευρημάτων

Το Ιατρείο Μνήμης συνδέεται με το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του ΨΝΘ  (τηλ 2313310750 ) που απευθύνεται σε άτομα με ελλείμματα μνήμης όπως επίσης και στους φροντιστές τους.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται:

1. Ενημέρωση

2.Πρόληψη

3.Υποστήριξη

4. Συμβουλευτική

5. Θεραπευτική παρέμβαση

Σε έναν κόσμο που γερνάει και με τα ανοικά σύνδρομα  μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτούν χαρακτήρα πανδημίας το Ιατρείο Μνήμης και το Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του ΨΝΘ  με τις υπηρεσίες τους συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Μετάβαση στο περιεχόμενο