“Μιά βόλτα Μαζί”

(Οκτώβριος_ Δεκέμβριος 2023)

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος συνεργασίας του Ειδικού Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με το MOMus_ Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης_Συλλογή Κωστάκη.

Το Μουσειακό πρόγραμμα “Μια βόλτα Μαζί”, αφορά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την Μνήμη τους.Μαζί τους και οι Φροντιστές τους.

      Το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί εξέλιξη της Εικαστικής Θεραπείας, που πραγματοποιείται στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του ΨΝΘ,από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του(2002).

      Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου κύκλου, έγιναν τρεις συναντήσεις στο χώρο του Μουσείου, με τους συμμετέχοντες, τους φροντιστές τους και την Ιωάννα Βογιατζή, Ειδική Θεραπεύτρια του Κέντρου_ Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια. Μία τέταρτη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μνήμης.

       Οι συμμετέχοντες, ενθαρρύνθηκαν να ξεπεράσουν τα όρια της θέασης προς τα επιλεγμένα έργα του Μουσείου και να εμπλακούν σε μια βιωματική εμπειρία με τα έργα και τους ανθρώπους, μέσω συγκεκριμένων καλλιτεχνικών δράσεων. Εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα ( λεκτικά και Εικαστικά), τα οποία γεννήθηκαν και από την θέαση των έργων, αλλά και από την αφήγηση για τα βιώματα των Καλλιτεχνών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα του μοιράσματος των δικών τους βιωμάτων, καθώς εντοπίστηκαν κοινά θέματα που αφορούν τις ζωές όλων των ανθρώπων.

     Εκτός από την Ενεργοποίηση της προσοχής, της κρίσης, της Φαντασίας, του συναισθήματος κ.λ.π., μέσα από την όλη διαδικασία, δόθηκε άλλη μια ευκαιρία για την βελτίωση της ποιότητας της Κοινωνικής ζωής.

      Κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνάντησης στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης, παρουσιάστηκαν έργα των συμμετεχόντων στους Φροντιστές και στις επιμελήτριες εκπαίδευσης του Μουσείου, όπου και ανακοινώθηκε η συμφωνία για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, καθώς και η φιλοξενία στο MOMus_Μοντέρνας Τέχνης _Συλλογή Κωστάκη, αναδρομικής έκθεσης των έργων του Κέντρου Μνήμης (Ψ.Ν.Θ.).

       Προγραμματισμός και Υλοποίηση Προγράμματος.

 • Εύη Παπαβέργου (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus)

  • Κατερίνα Παρασκευά (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus)

   • Χριστίνα Παπαιωακείμ (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus)

   • Έλενα Βισσέρη (Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus) 

    • Σε συνεργασία με την Ιωάννα Βογιατζή (Ειδική Θεραπεύτρια Ψ.Ν.Θ._ Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια). 

Μετάβαση στο περιεχόμενο