Ημερα φροντιστή 18 μαρτιου 2023

Το Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”- Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Φροντιστή στις 18 Μαρτίου 2023,  ενημερώνει ότι το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης του ΨΝΘ, την εβδομάδα 13/03 έως 17/03/2023 και  κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του (8:30πμ – 14:30μμ) θα υποδέχεται συμπολίτες μας που θέλουν να ενημερωθούν για την Άνοια και την νόσο Alzheimer.

Το  Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης λειτουργεί από το 2002, παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα  ή  ενδιάμεσα στάδια της νόσου Alzheimer. Παράλληλα παρέχεται συμβουλευτική και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές). Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό, από άποψη λειτουργικότητας ενώ υπήρξε το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτούργησε στο πλαίσιο Δημόσιου Νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης απευθύνεται σε  άτομα με ήπιες γνωστικές διαταραχές και έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών, έχοντας ως κύρια επιδίωξη την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Οι παρεχόμενες  υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, στην αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας τους, όπως επίσης και στην καλλιέργεια και  ενίσχυση των νοητικών τους δεξιοτήτων. Η ανάδειξη και η προαγωγή των υπαρχόντων δεξιοτήτων και η αναζωπύρωση των επιθυμιών  του ασθενή θεωρείται «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ασθένεια. Επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα στους φροντιστές των ασθενών να δέχονται συμβουλές, υποστήριξη και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της νόσου.

Στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, το Κέντρο  Ημερήσιας Απασχόλησης υποδέχεται ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν για τις Άνοιες και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους για τα ελλείμματα μνήμης. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας ενός εργαστηρίου παραγωγής και διάθεσης πληροφορίας για τη νόσο του Alzheimer και το σύνδρομο της άνοιας γενικότερα.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, 8π.μ. – 2.30μ.μ.

Στοιχεία επικοινωνίας

Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης

Καραολή & Δημητρίου 1 (Πλατεία Δημοκρατίας), Θεσσαλονίκη

Τηλ.  2313-310750   Email: memory_center@psychothes.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο