Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων “Ιανός”

Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων

ianos-logoΣτο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει αναπτυχθεί μια σειρά από προγράμματα που παρέχουν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό κύκλο σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, εφόσον οι ίδιοι αποφασίσουν να υιοθετήσουν μια δημιουργική στάση ζωής ξεπερνώντας τη σύγκρουση με τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους. Το θεραπευτικό πρόγραμμα, αφορά το “κλειστό” πρόγραμμα της κοινότητας ( Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών ), απευθύνεται σε άτομα – χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και διαθέτει ένα σύνολο από θεραπευτικές παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο : τη δυνατότητα των προσωπικών επιλογών και σαν συνέπεια τη δια βίου αποχή από τις εξαρτησιογόνες ουσίες – συμπεριφορές .

Ο κύκλος για το “κλειστό” πρόγραμμα που ακολουθείται για την υλοποίηση αυτών των στόχων γίνεται μέσα από :

  • Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Σταθμό Εξαρτημένων θεραπευτικού χαρακτήρα.
  • Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox).
  • Κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας Καρτερών.
  • Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης.

ianos-proccessΠολυδύναμος Συμβουλευτικός Σταθμός θεραπευτικού χαρακτήρα

Η οικειοθελής αίτηση του εξαρτημένου χρήστη για συζήτηση, η αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συντελούν σε μια “γόνιμη” διαπραγμάτευση μιας θεραπευτικής πρότασης με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας. Βασικός στόχος είναι η απόφαση του ατόμου για επιλογή προσωπικής στάσης ζωής η οποία θα εμπεριέχει τη δια βίου αποχή από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορές. Στον Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Σταθμό παρέχονται επίσης ενημέρωση και συνεργασία με άλλους φορείς, ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες γονέων, συγγενών και συζύγων των εξαρτημένων ατόμων. Μέσος χρόνος παραμονής στον Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Σταθμό : 1 έως 2 μήνες και από 1 έως 3 χρόνια στο εξωτερικό πρόγραμμα του σταθμού.

Αναγεννήσεως 13, 5ος ορ., 546 27 Θεσσαλονίκη
2310 550 919
2310 550 555

Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox)

Η σωματική αποτοξίνωση γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό κλινική, εντός του ΨΝΘ, με δυναμικό 15 θέσεων και αποτελεί την προετοιμασία για το επόμενο θεραπευτικό βήμα, δηλαδή το κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας. Μέσος χρόνος παραμονής στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, από 20 έως 30 ημέρες.

Λαγκαδά 196, 564 29 Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
2313 324186

Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών

Μια καλά οργανωμένη μικροκοινωνία που λειτουργεί σύμφωνα με το “κλειστού” τύπου πρόγραμμα με παραμονή στην κοινότητα για το απαραίτητο χρονικό διάστημα. Η θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών λειτουργεί με βάση τις αρχές της “θεραπείας περιβάλλοντος”, σε ένα πρόγραμμα ελεύθερο ουσιών (χωρίς υποκατάστατα). Πέρα από το καθημερινό πρόγραμμα των θεραπευτικών δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα της κοινότητας περιλαμβάνονται – με θεραπευτική πάντα κατεύθυνση – δραστηριότητες όπως το θερμοκήπιο, το μικρό αγρόκτημα, το φωτογραφικό και εικαστικό εργαστήριο, το γυμναστήριο. Η θεραπευτική κοινότητα του ΨΝΘ λειτουργεί κοντά στο χωριό Καρτερές του νομού Θεσσαλονίκης από το 1992, σε δασική περιοχή με υψόμετρο 700 μέτρων και έχει δυναμικό 30 θέσεων. Μέσος χρόνος παραμονής στην κοινότητα : από 12 έως 18 μήνες.

Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης

Συνιστά το μετά τη θεραπευτική κοινότητα στάδιο και δρα ως φάση περαιτέρω στήριξης των θετικών στοιχείων της προσωπικότητας, ανάπτυξης ταυτότητας και προώθησης κοινωνικών δεξιοτήτων. Στοχεύει στον αποχωρισμό από τη θεραπευτική κοινότητα στην κοινωνική, επαγγελματική ένταξη – επανένταξη. Μέσος χρόνος παραμονής: από 12 έως 24 μήνες.

Ιστοσελίδα
Αναγεννήσεως 13, 5ος ορ., 546 27 Θεσσαλονίκη
2310 550 919
2310 550 555

Διαθέσιμα αρχεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο